“Højt for træets grønne top”

De fleste forbinder julen med traditionelle klassiske farver rød, guld, hvid og grøn. Og selvom vi har så bredt et udvalg i anderledes julepynt i forskellige farver, går vi ikke ned på udvalget af den klassiske Jul.

Smukke fugle med lange haler i forskellige nuancer. Glaskugler i fantastiske mønstre og former. Glimtene topstjerner, slikstokke og Engle. Stjerner, Julemænd og Gyldne instrumenter.

Historien om Juletræet går utrolig mange år tilbage. Det har sin oprindelse tilbage i 1500 tallet og det siges at det første gang blev set hos en tysk bager. Han dekorerende det med slik og udstillede det i sit vindue. Det første danske juletræ blev dekoreret og tændt på Sydsjælland i år 1808. Københavnerne blev først introduceret for træet nogle år efter, nemlig først i år 1811. Dengang blev det set som et utroligt tosset påfund. Man stod meget uforstående overfor ideen om et dekoreret træ i hjemmet. Det vides ikke om traditionen med at danse om juletræet kom på sammen tid som træet. Men det gjorde man med sikkerhed i år 1848 hvor vores kendte julesang blev skrevet ”Højt for træets grønne top.”

I år 1845 kom Danmarks digter og forfatter H.C. Andersen med eventyret om ”Grantræet” om det lille grantræ hvis højeste ønske var at komme ind i en stue, blive dekoreret og bare stråle. I Danmark har vi tradition for at sætte en stjerne på træets top, den symboliserer Betlehem stjernen. Men i flere engelsktalende lande er stjernen ofte erstattet af en engel. Det symboliser englene i Betlehem ved Jesu fødsel.

“Engle, Kugler, Julemænd, Fugle, Stjerner, slikstokke & finurlige ophæng”

Traditionen med julepynten er lige så forskellige som os mennesker og for at vende tilbage til selve pynten kan du hos os finde næsten alt. Fra klassiske fine trommer, små klokker og julemænd til sjove og anderledes ophæng som ikke ses andre steder men som vil klæde det klassiske træ.

Billederne er fra Jul i tivoli.

Følg os gerne på Facebook og Instagram

Del Med dine venner